Σε μια κοινωνία βιώσιμη
δεν αφήνουμε
κανέναν πίσω
Luigi Narici/ AGF

Ένταξη ευάλωτων ομάδων προσφύγων και μεταναστών

Κάθε άνθρωπος πρέπει να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια. Όμως, η φτώχεια, η ανεργία, οι διακρίσεις περιθωριοποιούν τους ανθρώπους, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους και δημιουργώντας κοινωνικές ανισότητες. Άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, που ανήκουν σε μειονότητες, που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, που κατάγονται από τρίτες χώρες, συχνά δεν ζουν με αξιοπρέπεια.

Στην ActionAid, δουλεύουμε για μια κοινωνία που τους χωρά όλους και όλες. Αφαιρούμε τα εμπόδια που συναντούν παιδιά, νέοι κι ενήλικες για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί με τα ίδια τα άτομα που διεκδικούν μία ισότιμη θέση και με τη συνεργασία ομάδων και οργανώσεων, εργαζόμαστε τόσο για την προώθηση μέτρων που διευκολύνουν την ενταξιακή διαδικασία όσο και για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ανήκει στην κοινωνία και να στηρίζεται από αυτή.

Πώς ενισχύουμε την ένταξη

Στόχος των προγραμμάτων μας είναι να αλλάξει ο δημόσιος διάλογος για τη μετανάστευση και οι πολιτικές διχασμού της κοινωνίας και να προωθήσουμε βιώσιμες μεταναστευτικές πολιτικές, ώστε όλοι και όλες να απολαμβάνουμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.

 

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε:

1
Εργαστήρια, δράσεις και υπηρεσίες στα Κέντρα μας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τη στήριξη ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών.
2
Εκπαιδευτικά προγράμματα με βιωματικές δραστηριότητες για την προσφυγική κρίση και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.
3
Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για θέματα ένταξης, μετανάστευσης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
4
Άσκηση θεσμικής πίεσης στις κυβερνήσεις, ώστε να υιοθετήσουν μεταναστευτικές πολιτικές βασισμένες στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.

Τα προγράμματά μας: CIAK Migraction

Στόχος του προγράμματος CIAK Migraction είναι η δημιουργία μιας συμπεριληπτικής αφήγησης για ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή που ζουν στη χώρα μας, μέσα από την ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα προωθεί την ένταξη των προσφύγων σε 4 χώρες της ΕΕ: Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία και Ουγγαρία. Οι δράσεις μας επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων και στην προώθηση ενός δημοσίου διαλόγου για θέματα ένταξης προσφύγων και μεταναστών, με υπευθυνότητα και σεβασμό στα δικαιώματα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις και ο ρατσισμός. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και διαρκεί έως το 2021.

Ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις

Τα προγράμματά μας: Faces of Migration <div id="gtx-trans" style="position: absolute; left: -78px; top: 26px;"> <div class="gtx-trans-icon">&nbsp;</div> </div>

Το Faces of Migration είναι μια διεθνής εκστρατεία, που συνδέει τη μετανάστευση με την προώθηση, υιοθέτηση και εφαρμογή των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Παρουσιάζουμε τις ιστορίες ανθρώπων που υποφέρουν από τις πολιτικές ανισότητας και ιδιαίτερα από τις ανεπαρκείς ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές και ενισχύουμε την ενημέρωση σχετικά με τους Στόχους. Απώτερος στόχος των δράσεών μας είναι να πιέσουμε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να υιοθετήσουν μεταναστευτικές πολιτικές βασισμένες στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης (DEAR) και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2022.

Κανείς να μη μείνει πίσω για να πάμε όλοι μαζί μπροστά

Τα προγράμματά μας: Dialect <div id="gtx-trans" style="position: absolute; left: -46px; top: 26px;"> <div class="gtx-trans-icon">&nbsp;</div> </div>

Στόχος του προγράμματος DIALECT είναι να φέρει κοντά νέους και νέες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο ως ένα εργαλείο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας. Σε μια εποχή που η πολιτική συναντά το ποδόσφαιρο και οδηγεί άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας στη ρητορική μίσους και τον ρατσισμό, είναι επιτακτική μια εναλλακτική χρήση του ποδοσφαίρου, που θα το μετατρέπει σε ένα μέσο για την προώθηση της αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2022.

Ποδόσφαιρο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Βασικοί ορισμοί για τη μετανάστευση και την ένταξη&nbsp;

Πρόσφυγας είναι ένα άτομο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του επειδή κινδυνεύει η ζωή του ή κινδυνεύει με δίωξη εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή των πολιτικών του πεποιθήσεων. Οι πρόσφυγες καθορίζονται και προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.
Οι μετανάστες και οι μετανάστριες είναι τα άτομα που μετακινούνται για να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους, αναζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες ή για να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια στις κοινότητές τους.