Πολιτική προστασίας
και διασφάλισης
των δικαιωμάτων του παιδιού
ActionAid
Πολιτική προστασίας και διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού

 

Η συγκεκριμένη πολιτική περιγράφει τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά από την κακοποίηση, εκμετάλλευση ή άλλη βλάβη που μπορεί να προκληθεί από το προσωπικό ή λοιπούς εκπροσώπους της ActionAid και/ή ως αποτέλεσμα του έργου μας. Έχουμε την ευθύνη να προστατεύουμε την ευημερία όλων των παιδιών, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές ανάγκες και εμπειρίες τους.

 

Η ActionAid ορίζει ως παιδί οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών.

 

Όλο το προσωπικό και οι εκπρόσωποί μας έχουν καθήκον να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών και να διασφαλίζουν ότι η προσέγγισή μας για την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, εκμετάλλευσης και κακοποίησης είναι ενσωματωμένη σε όλους τους τομείς της δουλειάς μας.

 

Η ActionAid δεσμεύεται να

 

  • Διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των παιδιών και των νέων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή μέσω του έργου μας 
  • Αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ή καταπιεσμένες ομάδες λόγω φύλου, εθνοτικής προέλευσης, αναπηρίας ή άλλων παραγόντων και να εργάζεται μαζί τους για να διασφαλίζει ότι προστατεύονται τα δικαιώματά τους
  • Εξασφαλίζει ότι κάθε πτυχή της δουλειάς μας διενεργείται κατά τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ενδυνάμωση των παιδιών 
  • Φέρεται στα παιδιά με τρόπο που να αναγνωρίζει την ατομικότητα και την αξία τους 
  • Εξασφαλίζει ότι τα παιδιά όχι μόνο δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο, αλλά είναι ελεύθερα να απολαύσουν τα δικαιώματά τους και να γίνουν ενεργοί φορείς αλλαγής

 

Η ActionAid απαγορεύει αυστηρά στο προσωπικό και λοιπούς της εκπροσώπους να:

 

  • Συμμετέχουν ή να προωθούν οποιαδήποτε συμπεριφορά κακοποιεί, εκμεταλλεύεται ή βλάπτει τα παιδιά σε σωματικό, συναισθηματικό, σεξουαλικό επίπεδο ή λόγω παραμέλησης  (βλ ορισμούς στο τέλος και παράρτημα 2 για αναγνώριση ενδείξεων)
  • Συμμετέχουν σε οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών (ή μεγαλύτερα, αν ορίζεται από τον τοπικό νόμο). Η εσφαλμένη πεποίθηση ότι ένα παιδί είναι ενήλικας δεν αποτελεί δικαιολογία. 
  • Καταχρώνται τη θέση ισχύος τους είτε αρνούμενοι να παρέχουν επαγγελματική βοήθεια είτε δείχνοντας ευνοϊκή μεταχείριση σε συγκεκριμένα παιδιά (π.χ. παιδιά των οποίων οι γονείς εκδίδονται, παιδιά με αναπηρίες).
  • Χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία/πειθαρχία σε βάρος παιδιών (π.χ. ξυλοδαρμός, σωματική βλάβη).
  • Χρησιμοποιούν διάφορες μορφές τεχνολογίας (π.χ. υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές) προκειμένου να εκμεταλλεύονται, να παρενοχλούν ή να εκφοβίζουν παιδιά ή να έχουν στη διάθεσή τους, να βλέπουν, να δημιουργούν, να μεταφορτώνουν ή να διανέμουν άσεμνες εικόνες (π.χ. πορνογραφικές εικόνες παιδιών).
  • Μην γνωστοποιούν καταδικαστικές αποφάσεις ή έρευνες σχετικές με παιδιά στις οποίες εμπλέκονται οι ίδιοι.
  • Υποχρεώνουν τα παιδιά να κάνουν θελήματα για οικονομικό όφελος ή να τα χρησιμοποιούν για να ζητούν υποστήριξη.
  • Απευθύνονται στα παιδιά με λεξιλόγιο που είναι ανάρμοστο, που παρενοχλεί, κακοποιεί, είναι σεξουαλικά προκλητικό ή αποβλέπει στον εξευτελισμό, στην ταπείνωση ή τη συναισθηματική κακοποίηση.
  • Αποδυναμώνουν τα παιδιά: τα μέλη του προσωπικού πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τα δικαιώματά τους, να αναλύουν ποια είναι η αποδεκτή ή μη συμπεριφορά απέναντί τους και να τους εξηγούν τι μπορούν να κάνουν όταν έρχονται αντιμέτωπα με κάποιο πρόβλημα.
  • Προωθούν οποιαδήποτε μορφή παιδικής εργασίας ή τη στρατολόγηση παιδιών για δουλειές που είναι ακατάλληλες για την ηλικία ή το αναπτυξιακό τους στάδιο και οι οποίες είτε παρεμβαίνουν στον χρόνο που πρέπει να διατίθεται στις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες είτε τα υποβάλλουν σε κίνδυνο τραυματισμού.
  • Βοηθούν τα παιδιά σε ενέργειες προσωπικής φύσης τις οποίες είναι σε θέση να εκτελούν μόνα τους (π.χ. ντύσιμο, τουαλέτα, να συντάσσουν επιστολές με δικά τους λόγια για λογαριασμό των παιδιών).
  • Επιδιώκουν την επικοινωνία ή να περνούν χρόνο με παιδιά με τα οποία έρχονται σε επαφή στο πλαίσιο της δουλειάς τους, εκτός αν πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα που προβλέπεται από τον ρόλο τους. Για παράδειγμα, τα μέλη του προσωπικού ή άλλοι εκπρόσωποι δεν πρέπει να επισκέπτονται μόνοι το σπίτι ενός παιδιού ή να προσκαλούν ένα ασυνόδευτο παιδί στο δικό τους σπίτι, εφόσον γνωρίζουν αυτό το παιδί μέσω της δουλειάς τους στο πλαίσιο της ActionAid.
  • Παίρνουν παιδιά στο σπίτι τους ή να κοιμούνται μαζί τους στο ίδιο δωμάτιο ή στο ίδιο κρεβάτι, όταν με αυτά τα παιδιά έχουν έρθει σε επαφή μέσω της δουλειάς τους στην ActionAid.
  • Υποβάλλουν κακόβουλες καταγγελίες ή να χρησιμοποιούν την παρούσα πολιτική για σκοπούς άλλους από αυτούς για τους οποίους προορίζεται.

 

Το προσωπικό και οι εκπρόσωποι της ActionAid έχουν ευθύνη να:

  • Υποβάλλουν αμέσως αναφορά, εάν πιστεύουν ότι ένα παιδί έχει βιώσει ή είναι εκτεθειμένο σε βλάβη (βλ. παράρτημα 2 για ενδείξεις κακοποίησης).  Η ActionAid αναγνωρίζει ότι έχουμε καθήκον να ανταποκρινόμαστε κατά προτεραιότητα σε όλες τις ανησυχίες που μας γνωστοποιούνται και αφορούν παιδιά, ανεξάρτητα από το αν η καταγγελλόμενη βλάβη προκύπτει από ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ίδια η οργάνωση. Π.χ. μια περίπτωση κακοποίησης στην οποία εμπλέκεται ένα άτομο από κάποια κοινότητα με την οποία συνεργαζόμαστε ή κάποιος εργαζόμενος/εργαζόμενη άλλου φορέα.
  • Ενσωματώσουν αυτή την πολιτική σε όλους τους τομείς της δουλειάς τους.

 

Διαδικασία υποβολής αναφοράς

 

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων μας, όπως και τα μέλη προσωπικού και άλλοι εκπρόσωποι της ActionAid, μπορούν να διατυπώνουν τις ανησυχίες τους ή να υποβάλλουν καταγγελία για θέματα σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και τη διασφάλιση των παιδιών, είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ή τηλεφώνου:

 

  • Στο πρόσωπο Αναφοράς για τη Σεξουαλική Παρενόχληση, Εκμετάλλευση, Κακοποίηση και τη Διασφάλιση elli.thoua@actionaid.org
  • Σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε εργαζόμενο/-η της ActionAid αισθάνονται πιο άνετα, ο/η οποίος/-α οφείλει να ενημερώσει άμεσα το πρόσωπο Αναφοράς για τη Σεξουαλική Παρενόχληση, Εκμετάλλευση, Κακοποίηση και τη Διασφάλιση
  • Στον/Στην Διευθυντή/-ντρια, Προϊστάμενό/-η τους, Υπεύθυνο/-η Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (εάν είναι μέλη του προσωπικού ή άλλοι εκπρόσωποι της ActionAid).

 

Επισκέψεις

 

  • Σε περίπτωση επίσκεψης στα προγράμματά μας, οι υποστηρικτές, οι χορηγοί και άλλοι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων σχετικά με τις αξίες και τον κώδικα δεοντολογίας της ActionAid (με αντίγραφο προς υπογραφή), την Πολιτική για την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού και την προσέγγιση για τη σεξουαλική παρενόχληση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και τη διασφάλιση (και να λαμβάνουν οδηγίες σχετικά με τη συλλογή περιεχομένου, τις κατάλληλες συμπεριφορές και τον τρόπο διατύπωσης των ανησυχιών).
  • Η συλλογή περιεχομένου πρέπει να πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένα μέλη του προσωπικού ή εκπροσώπους. Λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η συλλογή και ο διαμοιρασμός περιεχομένου εκτός των διαδικασιών της ActionAid, συνιστάται ιδιαιτέρως στα μέλη του προσωπικού, στους συνεργάτες, στους εθελοντές ή τους επισκέπτες ενός προγράμματος να μην προβαίνουν σε λήψη φωτογραφιών/βίντεο για προσωπική χρήση. Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να ενημερώνονται προτού ταξιδέψουν σχετικά με την προσέγγιση της ActionAid ως προς τη συλλογή περιεχομένου, καθώς και σχετικά με τα δικαιώματα και την προσέγγιση βάσει κινδύνου της οργάνωσης, προκειμένου να γίνονται απολύτως κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους τηρούμε αυτή τη στάση.
  • Εφόσον επιθυμούν να επισκεφθούν ένα παιδί του οποίου είναι Ανάδοχοι σε κάποια χώρα που χρηματοδοτεί το έργο της ActionAid, oι υποστηρικτές και οι χορηγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε έλεγχο του ποινικού μητρώου τους από τη χώρα της ActionAid με την οποία συνεργάζονται και να επωμίζονται το σχετικό κόστος.
  • Οι χώρες που χρηματοδοτούν το έργο της ActionAid θα πρέπει να συμβουλεύουν τους υποστηρικτές να μην αναρτούν φωτογραφίες ή στοιχεία των παιδιών των οποίων είναι Ανάδοχοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία των παιδιών και της ιδιωτικής τους ζωής. Οι συμβουλές αυτές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στον αρχικό Φάκελο Αναδοχής (Welcome Pack).
  • Η χώρα της ActionAid που φιλοξενεί τον υποστηρικτή ή τον χορηγό δεν επιτρέπεται να αφήνει το παιδί μόνο με τον υποστηρικτή ή τον χορηγό.
  • Το παιδί δεν πρέπει να μεταφέρεται εκεί όπου βρίσκεται ο υποστηρικτής. Αντιθέτως, ο υποστηρικτής θα πρέπει να επισκέπτεται το παιδί και την οικογένειά του σε δημόσιο χώρο, παρουσία μελών του προσωπικού της ActionAid.
  • Εάν ένας χορηγός επιθυμεί να συλλέξει ιστορίες ή οπτικό υλικό από ένα παιδί ή μια κοινότητα, πρέπει να συνεργαστεί στενά με τα μέλη του προσωπικού της χώρας και να σεβαστεί τις σχετικές οδηγίες της ActionAid. Όλα τα υλικά πρέπει να συμφωνούνται εξαρχής και να λαμβάνουν την έγκριση της ActionAid. Ένα μέλος του προσωπικού της ActionAid πρέπει να είναι παρόν ανά πάσα στιγμή.
  • Κατά την επίσκεψη σε ένα παιδί, ο χορηγός ή ο υποστηρικτής θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται από μέλος του προσωπικού της ActionAid.